Lähetyspiiri -otteita kyläkirjasta

Herännäisyydellä on ollut huomattavia edustajia ennen muuta Herralassa. Kalervo Koskimiehen kirja "Suonenjoen seurakunnan vaiheita" mainitsee kaksi talonpoikaista hengen miestä, Juho Konttisen ja Pietari Lapin, Parvialan ja Pirttilahden isännät.

Petter (Pietari) Lappia kuvataan hartaaksi lähetysystäväksi, hänen alulle panemansa on seudulla vieläkin toimiva lähetyspiiri, jonka toiminta on siis alkanut yli 100 vuotta sitten. Toiminta oli alkuaikoina viikoittaista ja tapana oli, että joka keskiviikko kokoonnuttiin johonkin taloon tekemään käsitöitä.

Töistä saaduilla rahoilla ja seurojen yhteydessä pidetyillä varojen keräyksillä avustettiin lähetystyötä. Alkuvuosina kerätty raha meni tutuille lähetystyöntekijöille, nykyään varat käytetään Suonenjoen seurakunnan nimikkoläheteille. Lähetysompeluseuroissa laulettiin aina. Myös kunnon tarjoilu oli emäntäväelle tärkeää. Matkasaarnaaja Kusti Puusaari oli kehottanut kerran, että lähetyspiirissä pitäisi tarjota vain korppuja ja antaa säästyvät varat lähetystyöhön. Tämä ei kuitenkaan emännille kelvannut. Mökinniemen Helvi tuumasi Kustille: "Syö sinä vuan korppuja. Kun myö kerran vuoteen kututaan tuttavat ja nuapurit kyllään, myö suahaan pittee semmoset kestitykset kun tahotaan".

Nykyään lähetyspiiri kokoontuu joka toinen viikko. Lähetykselle koottavan rahan lisäksi merkitystä on yhdessäololla. "Kyllä kai sillä on vähintään yhtä suuri merkitys, että nähdään ja hoidetaan toisiamme" totesi eräs piirissä mukana ollut. Piirin kiinteyttä osoittaa myös perinne, jossa yhden piirin aktiivisista emännistä muutettua Karttulaan piiri kokoontuu nyttemmin kerran vuodessa hänen luonaan.

Lähde:
Ratan varrelta & Tien ristiltä
Heimolan seudun kyläkirja, 1999

Lähetyspiiri tänään

Lähetyspiirin kutomia sukkia

Vuodesta 1914 yhtäjaksoisesti toiminut Lähetyspiiri kokoontuu yhä tänäkin päivänä. Piiriläiset kokoontuvat säännöllisesti parin viikon välein, pitopaikan vuorotellessa jäsenten kodeissa. Aluksi juodaan kupposet kahvia, jonka jälkeen piirin käsityövakka otetaan esiin ja työt jatkuvat siitä, mihin ne edellisellä kerralla ovat jääneet. Piripintaan kauniista kudonnaista täyttynyt vakka sisältää neulottuja vauvan tossuja, lapasia, sukkia ym. Väliin lauletaan yhdessä piiriläisten lempivirsiä sekä pidetään narunveto arpajaiset. Puikkojen suihkiessa piiriläisten käsissä samalla vaihtuu kuulumiset ja muistellaan vanhoja. Niin kahvipöydässä ollut vapaaehtoinen rahakirstu kuin myös neuleista saatavat tulot lahjoitetaan lähetystyön hyväksi.

Olet aina tervetullut mukaan Lähetyspiiri-toimintaan.

Lähetyspiiri käsityöntekijät Lähetyspiirin kutomia sukkia